Tämän ohjeen olen joskus ottanut talteen Vauva-lehden nettisivuilta.

Oikea raaka-aine pihviin
Valitse pihvilihaksi hyvin raakakypsynyttä naudan sisä- tai ulkofileetä. Entrecôte saadaan ulkofileen etuselkään ulottuvasta osasta. Se on monen mielestä maukkainta pihvilihaa, kunhan se on raakakypsytetty vähintään neljä viikkoa. Rasva kannattaa poistaa vasta kypsästä pihvistä, se mehevöittää ja maustaa pihviä. Porsaan sisä- ja ulkofileestä on helppo saada hyvät pihvit, kunhan varoo kypsentämästä niitä liian kauan, jolloin niistä saattaa tulla kuivia.

Ota pihvit etukäteen lämpiämään
Jääkaapinkylmä pihvi jäähdyttää paistinpannun eikä pihvi saa kaunista väriä pintaansa. Anna pihvien lämmetä noin 30 minuuttia huoneenlämmössä ennen paistamista. Pihvejä ei tarvitse nuijia, yleensä riittää muotoilu käsin painamalla. Ohuet lehtipihvit voi nuijia varovasti kelmun välissä, jotta lihassyyt eivät rikkoonnu. Kuivaa pihvin pinta talouspaperilla ennen paistamista.

Pannu kohtalaisen kuumaksi
Valurautapannu tai parila on erinomainen väline pihvin paistoon, mutta nykyisin on myös muita hyviä paksupohjaisia pannuja, jotka voi kuumentaa riittävän kuumaksi. Öljy ja siihen nokare voita tai margariinia on parasta paistorasvaa. Kun voi tai margariini on sulanut kullanruskeaksi, pannu on sopivan kuuma. Älä täytä pannua liian täyteen, ettei se jäähdy liikaa. Paista mieluummin useassa erässä.

Milloin pihvi on kypsä?
Hyvä sääntö on, että ruokailijat voivat odottaa pihviä, ei pihvi ruokailijaa. Aloita pihvin paisto vasta, kun kaikki muu ruokailuun liittyvä on valmista. Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja siitä kuinka kypsäksi sen haluaa.

Pihvi on kaikkein mehevimmillään, kun se on keskeltä punertava (medium). Tällöin pihvi käännetään jo ennen kuin lihanestettä alkaa pisaroida pinnalle. Myös toinen puoli ruskistetaan nopeasti. Jos pihvi käännetään vasta lihanesteiden pisaroidessa pinnalle, toinen puoli ei ruskistu kunnolla, koska sitä paistetaan kiehuvan nestepatjan päällä eikä kuumempaa paistinpannun pohjaa vasten.

Ruskistamisen jälkeen pihviä voi kypsentää pannulla haluttuun kypsyysasteeseen.

Sisältä punainen (rare) pihvi paistetaan nopeasti (3 cm:n korkuinen fileepihvi 1,5 minuuttia/puoli) ja vastaavasti well done eli sisältä harmaa, kypsä pihvi vaatii 4 – 5 minuutin paistamisen molemmin puolin.

Loppukypsennys uunissa
Pari kolme pihviä on helppo kypsentää pannulla tai parilalla, mutta kun paistat useampia, kannattaa loppukypsennys tehdä uunissa. Ruskista pihvit ensin pannulla, jossa ne saavat kauniin pintavärin. Siirrä ne sen jälkeen uunin kestävään astiaan. Noin 4 senttiä korkeat sisäfileepihvit saavat olla 200 asteessa 15 minuuttia. Uunissa kypsyvät samalla perunat ja vaikkapa tomaatit lisäkkeiksi.

Suola ja mausteet vasta lopuksi
Suola ja mausteet kannattaa lisätä vasta valmiiseen pihviin. Niitä tarvitaan silloin vähemmän maun aistimiseen. Hyviin pihveihin riittää pelkkä suola ja mustapippuri

Tilaa artikkelit sähköpostiisi!

pakolliset *

Tilaa artikkelit sähköpostiisi!

Sosiaalinen media

Viimeisimmät

Viimeisimmät lukemani kirjat

Muita blogipostauksia