Helsinki on elävä ja monipuolinen kaupunki, jossa yrittäjyys on tärkeä osa alueen elinvoimaa ja työllisyyttä. Erityisesti mikro- ja pienyrittäjät muodostavat kaupungin yrityskentän perustan ja tekevät Helsingistä inhimillisemmän, persoonallisemman ja toimivamman paikan elää ja asioida. He ovat paikallisen talouden moottori ja tuovat työtä, palveluita ja yhteisöllisyyttä ympäri kaupunkia – sekä kantakaupungissa että laita-alueilla.
Helsingissä on yhteensä yli 50 000 yritystä, ja niistä noin 94 prosenttia on mikroyrityksiä eli alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Pienyrityksiä, joissa työntekijöitä on 10–49, on lisäksi noin 4 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että valtaosa Helsingin yrityksistä on nimenomaan mikro- ja pienyrityksiä. Ne työllistävät paikallisesti ja pitävät huolta siitä, että palvelut ovat lähellä asukkaita ja yritystoiminta juurtuu osaksi kaupunkikulttuuria.
Miksi Helsinki on hyvä paikka pienyrittäjälle?
Kansainvälisyys, ostovoimainen asiakaskunta ja vahva paikallinen yhteisö tekevät Helsingistä yrittäjälle hyvän toimintaympäristön. Keskustalaisesta näkökulmasta yrittäjyyden vahvistaminen on myös tapa pitää huolta kaupungin elinvoimasta, työllisyydestä ja taloudellisesta kestävyydestä. Helsinki tarvitsee mikro- ja pienyrittäjiä, jotka tarjoavat asukkaille lähipalveluita ja rakentavat kaupunginosien omaleimaisuutta.
Kaupunki tarjoaa tukea yritystoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen muun muassa NewCo Helsingin palveluiden kautta, mutta yrittäjien mukaan monessa asiassa olisi vielä parannettavaa. Byrokratiaa on kevennettävä, toimitilojen kohtuuhintaisuutta parannettava ja kaupunkisuunnittelussa on muistettava, että yrittäminen on elävän kaupungin perusta.
Mikro- ja pienyritysten arki Helsingissä
Keskustalaisena näen tärkeänä, että Helsingin päätöksenteossa tunnistetaan mikro- ja pienyrittäjien arjen realiteetit. Heitä ei auta kauniit sanat, vaan käytännön ratkaisut: kohtuullinen verotus, selkeät säännöt, sujuva lupaprosessi ja turvallinen, viihtyisä kaupunkiympäristö, jossa asiakkaat viihtyvät ja liikkuvat.
Kivijalkayrittäjiä kuormittavat korkeat vuokrat ja pysäköinnin rajoitukset, jotka vähentävät asiakasvirtoja. Palveluiden saavutettavuus on pidettävä mielessä myös liikennesuunnittelussa. Jos liikkumisesta keskustassa tehdään liian hankalaa, pienyrittäjät kärsivät ensimmäisinä.
Pienyrittäjän ääni mukaan päätöksentekoon
Keskustalaisena uskon, että Helsingin tulee olla yrittäjäystävällinen kunta, jossa ymmärretään paikallisten pienyrittäjien merkitys osana hyvinvoivaa kaupunkia. Monesti poliittisessa keskustelussa puhutaan isoista investoinneista ja globaaleista toimijoista, mutta meidän pitäisi katsoa myös pienempiä toimijoita: he ovat ne, jotka pitävät kaupungin elävänä arjessa.
Pienyrittäjät luovat työtä paitsi itselleen myös muille. Esimerkiksi yksinyrittäjien määrä on Helsingissä korkea: lähes 60 prosenttia yrityksistä on yhden henkilön yrityksiä. Nämä yritykset voivat kasvaa, jos niille annetaan siihen tilaa ja tukea.
Tulevaisuuden Helsinki – elävä, yrittäjäystävällinen ja paikallinen
Keskustalaisessa ajattelussa korostuu paikallisuus ja ihmisen kokoiset ratkaisut. Helsingin kasvu ei saa tapahtua pienyrittäjien kustannuksella, vaan heidän kanssaan ja heitä tukien. Kaupungin pitää varmistaa, että kaikilla alueilla on tilaa pienyrityksille, palveluille ja yhteisöllisyydelle. Kalasataman ja Jätkäsaaren kaltaisilla uusilla alueilla on varmistettava, että toimitiloja ja kivijalkaliiketiloja on riittävästi tarjolla myös pienemmille yrittäjille – ei vain suurille ketjuille.
Meidän on pidettävä huolta siitä, että pienyrittäjä pärjää Helsingissä – se on myös koko kaupungin etu.