Metsä - tarinoita metsästä - virva.net

Jälleen sinällään uusi aihe minulle: metsänuudistaminen. En tiedä, mitä se kaikkinensa sisältää ja mitä minun pitäisi tietää. Tämä kuitenkin on olennaista tietää, sillä laki velvoittaa metsänomistajan uudistamaan metsänsä tietyssä ajassa, kun on tehty avohakkuu. Metsää ei voi siis jättää avohakkuun jälkeen aukolle.

Metsänomistajalla on metsälain mukaan uudistamisvelvoite.

Opinnoissa metsänuudistaminen

Meillä metsätalousyrittäjän opinnoissa on aina ennen lähipäivää materiaalia luettavaksi sekä tehtäväksi tehtävä, jossa tarkastelemme omaa osaamista ja oppimistavoitteita aihealueesta. Alla olevasta kuvasta näkee, millaisia meidän täpityksiksi kutsutut osaamisen tarkastelut ovat rungoltaan. Tässä ensimmäinen kysymys metsänuudistamisen osalta. Itse olen huomannut, että on vaikea vastata kysymykseen ”osaamisen hankkimisen suunnitelma”, kun en oikeasti oikein tiedä, miten sitä hankin. Toki siksi lähdin tähän opiskelemaan, jotta ymmärtäisin metsän päälle jotakin.

Oppimistavoitteet täpitys
Kuvaotos oppimistavoitteiden täpityksestä.

Tällä kerralla olisi ollut ihan aitoa metsänuudistamista ja työtä Lopella. Olisi päästy tuohon pienen matkan päähän erään opiskelijan metsään tekemään potti-istutusta. Itse en päässyt tälle maastoretkelle mukaan, koska aiemmin murtunut kantaluuni oli vielä niin huonossa kunnossa, etten olisi pystynyt istutuspuuhia tekemään tai seisomaan useita tunteja. Lisäksi minulla oli samaanaikaan toista menoa.

Oman metsänuudistaminen

Nyt on vajaa vuosi kulunut tästä metsän uudistamisen päivästä. Minulla metsäni uudistaminen on ajankohtaista, sillä tein talvella avohakkuun yhdelle kuviolle sekä lisäksi toinen vieressä oleva kuvio tarvitsee täydennysistuttaa. Olenkin nyt tankannut tietoa, mitä minun tarvitsee tietää yksinkertaisesti esimerkiksi tarjouspyyntöä varten.

Miten sitä osaa tehdä tarjouspyynnön aiheesta, josta ei ymmärrä juurikaan mitään?

No tietenkinhän minä tiedän, että sille metsän alusmaalle täytyy tehdä jotain, mutta mitä ihmettä? Lisäksi sinne tarvitaan joko puun siemeniä tai taimia, mutta mitä? Entäs muuta?

Männyn taimi
Männyn taimi

Tänään katsoin UPM:n mahtavan webinaarin metsänuudistamisesta. Sieltä opinkin aika paljon. Kuten, miksi metsänuudistaminen tehdään, missä vaiheessa se tehdään, millaisia ovat puulajivalinnat tai vaikkapa taimien laadusta.

Mistä löysin tiedot kuviosta?

Ajattelin ensin, että kaivan puunmyynnista saadut mittaustodistukset esille ja katson siitä, että mitä puulajia kyseisellä kuviolla olikaan ollut. Muistelen, että useampaa puulajia, mutta eniten kuusta ja mäntyä.

Mittaustodistuksen mukaan aiemmin kuviolla on ollut mäntyä, kuusta, koivua ja haapaa.

Ymmärsin kuitenkin ensin mennä metsään.fi-palveluun katsomaan omaa metsääni, josta katsoin kasvupaikan ja maaperän. Avohakkuu on tehty tuoreelle kangasmaalle, joka on mustikkaturvekangasta. Maaperästä kerrotaan sen olevan keskikarkeaa tai karkeaa kangasmaata.

Googlailua

Googlailin hieman sanoilla ”puulaji tuore kangas”, jonka perusteella päädyin Luken sivuille, jossa olikin todella selkeitä taulukoita siitä, mikä maalaji ja uudistamismenetelmä mihinkin sopii. Löysin siis tarpeeni. Minun metsäni kuvio uudistetaan kuusen taimilla.

Hakkuualue. Metsänuudistaminen tulossa.
Hakkuualuetta

Sittenpä googlailin maanmuokkausta. Olin kuullut, että nykyään maanmuokkaus ja taimien istutus voidaan tehdä yhdellä kertaa koneellisesti. Mielenkiintoni koneellista istutusta kohtaan on suuri. Googlailin myös hieman hintoja asiasta. Onpa muuten vaikea löytää niitä! Oli muuten myös jänniä YouTuben videoita koneellisesta muokkauksesta. Ja ihan myös istutuksesta pottiputkella. Tai männyn luontaisesta uudistamisesta.

Mietiskelen nyt tässä, että uudistetaanko metsä koneellisesti vai niin sanotusti miestyöllä. Ehdotinpa jopa miehelle ja lapsille kesätöitä – ihan palkallisena.

Palkallisia kesätöitä tarjolla!

Tarjouspyyntö

Kaiken googlailun jälkeen sain jätettyä jo aiemin mainitun metsään.fi-palvelun kautta tarjouspyynnön maanmuokkauksesta ja kuusen taimista yhdelle kuviolle sekä täydennnysistutuksesta sille toiselle. Mitä metsänuudistamistarjous sisälsi? Metsään.fi-palvelusta klikkasin kuviokohtaisesti maanmuokkauksen ja istutuksen. Sitten kirjoitin kuviokohtaisesti lisätietoja. Ja seuraavalla sivulla lisäsin vielä tietoja asiaan liittyen. Ja lopulta jätin tarjoukselle kahden viikon tarjouksenjättöajan. Nyt jännityksellä odottamaan, että miten käy – saanko yhtään tarjousta!

Tilaa artikkelit sähköpostiisi!

pakolliset *

Tilaa artikkelit sähköpostiisi!

Sosiaalinen media

Viimeisimmät

Viimeisimmät lukemani kirjat

Ihmisen ääni -podcastin artikkelit

Ihmisen aani -podcast Virva metsan aani

Ihmisen ääni -podcast saa jatkoa!

Ihmisen ääni -podcast saa jatkoa vuonna 2023. Syksyllä ilmestyy kolmas sarja, jossa kuullaan jälleen metsänomistajia. Haluatko mukaan metsänomistajana? Voit kuunnella aiemmat jaksot Spotifysta ja Apple

Ihmisen ääni -podcast metsätoimija Aino-Maija Vaskelainen, Työpäivä metsässä, Vantaa.

Metsätoimija Aino-Maija – Ihmisen ääni -podcast

Kuuntele koko Ihmisen ääni -podcastin Aino-Maijan jakso Apple Podcasteista tai Spotifystä. Metsätoimija Aino-Maija Vaskelainen on kehittänyt idean Työpäivä metsässä. Hän tekee tätä työtä päivätyönsä ohella.

Artikkelikuva Ihmisen ääni -podcast metsätoimija Petri ja toimittaja-tuottaja Virva

Metsätoimija Petri – Ihmisen ääni -podcast

Kuuntele koko Ihmisen ääni -podcastin Petrin jakso Apple Podcasteista tai Spotifystä. Metsätoimija Petri Pajunen toimii Metsänhoitoyhdistys (MHY) Etelä-Savon johtajana. Hän on tehnyt työtä metsäalalla pitkään

Artikkelikuva Ihmisen ääni -podcast metsätoimija Timo ja toimittaja-tuottaja Virva

Metsätoimija Timo – Ihmisen ääni -podcast

Kuuntele koko Ihmisen ääni -podcastin Timon jakso Apple Podcasteista tai Spotifystä. Metsätoimija Timo Syrjälä tekee työtä omassa yrityksessään METSÄn tähden Tiimissä metsäpalveluyrittäjänä. Hän on toiminut

Artikkelikuva Ihmisen ääni -podcast metsänomistaja Emma ja toimittaja-tuottaja Virva

Metsänomistaja Emma – Ihmisen ääni -podcast

Kuuntele koko Ihmisen ääni -podcastin Emman jakso Apple Podcasteista tai Spotifystä. Emma on etämetsänomistaja. Hän asuu Hyvinkäällä, ja hänen metsänsä ovat Keski-Pohjanmaalla. Emma omistaa metsää

Artikkelikuva Ihmisen ääni -podcast Virva metsän ääni

Mistä löydät Ihmisen ääni -podcastin?

Ihmisen ääni -podcast tulee äänitiedostona kuunneltavaksi Spotifyn ja Apple Podcastiin. Lisäksi voit seurata Ihmisen ääni -podcastia sosiaalisen median kanavissa, jotka löydät alta. Instagramissa Seuraa meitä

Muita blogipostauksia

Sieni

Sieni

Luontokuva Sieni #virvanet #365finland #luonto #luontokuva

tukkipino

Tukkipino

Luontokuva. Tukkipino. #virvanet #365finland #luonto #luontokuva

Sudenkorento

Sudenkorento

Luontokuva Sudenkorento – olisiko merisinikorento? #virvanet #365finland #luonto #luontokuva

Metsä - hongat humisee

Metsä

Luontokuva Metsä #virvanet #365finland #luonto #luontokuva

Höyhen

Luontokuva #virvanet #365finland #luonto #luontokuva