Jälleen sinällään uusi aihe minulle: metsänuudistaminen. En tiedä, mitä se kaikkinensa sisältää ja mitä minun pitäisi tietää. Tämä kuitenkin on olennaista tietää, sillä laki velvoittaa metsänomistajan uudistamaan metsänsä tietyssä ajassa, kun on tehty avohakkuu. Metsää ei voi siis jättää avohakkuun jälkeen aukolle.
Metsänomistajalla on metsälain mukaan uudistamisvelvoite.
Opinnoissa metsänuudistaminen
Meillä metsätalousyrittäjän opinnoissa on aina ennen lähipäivää materiaalia luettavaksi sekä tehtäväksi tehtävä, jossa tarkastelemme omaa osaamista ja oppimistavoitteita aihealueesta. Alla olevasta kuvasta näkee, millaisia meidän täpityksiksi kutsutut osaamisen tarkastelut ovat rungoltaan. Tässä ensimmäinen kysymys metsänuudistamisen osalta. Itse olen huomannut, että on vaikea vastata kysymykseen ”osaamisen hankkimisen suunnitelma”, kun en oikeasti oikein tiedä, miten sitä hankin. Toki siksi lähdin tähän opiskelemaan, jotta ymmärtäisin metsän päälle jotakin.
Tällä kerralla olisi ollut ihan aitoa metsänuudistamista ja työtä Lopella. Olisi päästy tuohon pienen matkan päähän erään opiskelijan metsään tekemään potti-istutusta. Itse en päässyt tälle maastoretkelle mukaan, koska aiemmin murtunut kantaluuni oli vielä niin huonossa kunnossa, etten olisi pystynyt istutuspuuhia tekemään tai seisomaan useita tunteja. Lisäksi minulla oli samaanaikaan toista menoa.
Oman metsänuudistaminen
Nyt on vajaa vuosi kulunut tästä metsän uudistamisen päivästä. Minulla metsäni uudistaminen on ajankohtaista, sillä tein talvella avohakkuun yhdelle kuviolle sekä lisäksi toinen vieressä oleva kuvio tarvitsee täydennysistuttaa. Olenkin nyt tankannut tietoa, mitä minun tarvitsee tietää yksinkertaisesti esimerkiksi tarjouspyyntöä varten.
Miten sitä osaa tehdä tarjouspyynnön aiheesta, josta ei ymmärrä juurikaan mitään?
No tietenkinhän minä tiedän, että sille metsän alusmaalle täytyy tehdä jotain, mutta mitä ihmettä? Lisäksi sinne tarvitaan joko puun siemeniä tai taimia, mutta mitä? Entäs muuta?
Tänään katsoin UPM:n mahtavan webinaarin metsänuudistamisesta. Sieltä opinkin aika paljon. Kuten, miksi metsänuudistaminen tehdään, missä vaiheessa se tehdään, millaisia ovat puulajivalinnat tai vaikkapa taimien laadusta.
Mistä löysin tiedot kuviosta?
Ajattelin ensin, että kaivan puunmyynnista saadut mittaustodistukset esille ja katson siitä, että mitä puulajia kyseisellä kuviolla olikaan ollut. Muistelen, että useampaa puulajia, mutta eniten kuusta ja mäntyä.
Mittaustodistuksen mukaan aiemmin kuviolla on ollut mäntyä, kuusta, koivua ja haapaa.
Ymmärsin kuitenkin ensin mennä metsään.fi-palveluun katsomaan omaa metsääni, josta katsoin kasvupaikan ja maaperän. Avohakkuu on tehty tuoreelle kangasmaalle, joka on mustikkaturvekangasta. Maaperästä kerrotaan sen olevan keskikarkeaa tai karkeaa kangasmaata.
Googlailua
Googlailin hieman sanoilla ”puulaji tuore kangas”, jonka perusteella päädyin Luken sivuille, jossa olikin todella selkeitä taulukoita siitä, mikä maalaji ja uudistamismenetelmä mihinkin sopii. Löysin siis tarpeeni. Minun metsäni kuvio uudistetaan kuusen taimilla.
Sittenpä googlailin maanmuokkausta. Olin kuullut, että nykyään maanmuokkaus ja taimien istutus voidaan tehdä yhdellä kertaa koneellisesti. Mielenkiintoni koneellista istutusta kohtaan on suuri. Googlailin myös hieman hintoja asiasta. Onpa muuten vaikea löytää niitä! Oli muuten myös jänniä YouTuben videoita koneellisesta muokkauksesta. Ja ihan myös istutuksesta pottiputkella. Tai männyn luontaisesta uudistamisesta.
Mietiskelen nyt tässä, että uudistetaanko metsä koneellisesti vai niin sanotusti miestyöllä. Ehdotinpa jopa miehelle ja lapsille kesätöitä – ihan palkallisena.
Palkallisia kesätöitä tarjolla!
Tarjouspyyntö
Kaiken googlailun jälkeen sain jätettyä jo aiemin mainitun metsään.fi-palvelun kautta tarjouspyynnön maanmuokkauksesta ja kuusen taimista yhdelle kuviolle sekä täydennnysistutuksesta sille toiselle. Mitä metsänuudistamistarjous sisälsi? Metsään.fi-palvelusta klikkasin kuviokohtaisesti maanmuokkauksen ja istutuksen. Sitten kirjoitin kuviokohtaisesti lisätietoja. Ja seuraavalla sivulla lisäsin vielä tietoja asiaan liittyen. Ja lopulta jätin tarjoukselle kahden viikon tarjouksenjättöajan. Nyt jännityksellä odottamaan, että miten käy – saanko yhtään tarjousta!