Artikkelikuva Ihmisen ääni -podcast Virva metsän ääni

Halusin tuoda ihmisen ääntä metsäkeskusteluun mukaan, siksi podcastille nimi Ihmisen ääni! Tavallinen metsänomistaja tai metsätyöntekijä ei ole juurikaan näkynyt metsäkeskustelussa julkisesti. Sosiaalinen media on toki tuonut yksittäisiä henkilöitä enemmän esille, koska siellä on mahdollisuus jakaa omia ajatuksiaan helposti.

Sain apurahan Metsämiesten Säätiöltä toteuttamaan Ihmisen ääni -podcastia. Haen lisäksi mukaan metsänomistajia ja metsätyöntekijöitä sekä Ihmisen ääni -podcastiin sopivia metsäisiä yritysyhteistyökumppaneita.

Miksi podcast?

Ihmisen ääni -podcastin tekeminen lähti liikkeelle siitä, että olin itse ollut jonkun vuoden metsänomistaja. Lähes kaikki asiat metsissä oli minulle uutta, eikä tietämystä ollut kovin paljoa. Lapsena joskus olin puita pottiputkella istuttamassa ja hirven syömiä latvoja nostamassa – tuohon aikaan sitä tehtiin vielä, nykyisin ei juurikaan!

Kuuntelin ja katselin metsäuutisointia ja metsäkeskusteluja. Halusin tuoda esille myös tavallisen metsänomistajan äänen. Siitäpä se suunnittelu sitten lähtikin!

Ihmisen ääni -podcastin tavoite

Ihmisen ääni -podcastin tavoitteena on tuoda esille moninaisempaa, laajempaa ja myös hiljaisemman ihmisen ääntä metsäkeskusteluun. Myöskin inhimillisempää näkökulmaa tavallisen metsänomistajan ja metsätoimijan arjesta metsien omistajina, metsänhoidon päättävinä henkilöinä sekä metsien monimuotoisuuden ja luonnonhoidon mahdollistajana.

Ihmisen ääni tulee koostumaan podcast-sarjoista, joissa ensimmäisessä kuullaan kaupunkilaisen metsänomistajien ääni ja toisessa osassa metsätoimijoiden ääni. Tämän jälkeen on suunnitteilla vielä lisää osioita, joissa laajennetaan metsätuntemusta.

Ihmisen ääni -podcastia voit seurata täältä virva.net-sivulta blogitekstein ja sosiaalisen median Ihmisen ääni -sivun Facebook– ja Instagram-julkaisuiden kautta sekä minun oman Facebook– ja Instagram-sivuni kautta.

Metsänomistajat Suomessa

Suomen metsistä 60 % omistaa yksityiset metsänomistajat. Yksityisiä metsänomistajia on lähes 600 000. 

Metsänomistaja ei ole yhdenlainen vaan on monta erilaista metsänomistajaa, joilla on monenlaista ajatusta omista metsistään ja metsänhoidon suuntauksista. Metsien omistamiseen voi päätyä esimerkiksi lahjoituksen, perinnönjaon tai ostamisen kau:a. Joku voi omistaa metsää myös rahaston kau:a.

Ennakkomietteet

Olin kuunnellut ja lukenut paljon metsäasioista. Minua harmitti se, että usein monet äänet olivat äänekkäämpiä, vaikka omaa metsää ei ollut ja sitten oli se toinen pää eli isot metsäyhtiöt. Ajattelin, että tuossa välissä on niin paljon ihmisiä ja ajatuksia, että täytyyhän niiden ääntä saada kuuluville.

Tein ennakkohaastatteluja syksyllä 2021. Haastattelin muutamia naismetsänomistajia. Näiden pohjalta aloin suunnittelemaan podcastin tekemistä. Halusin ainakin metsänomistajien äänen kuuluviin.

Facebookissa metsänomistamisesta kyselyjä

Etukäteen haarukoin metsätietämystä Facebookin keskustelupalstoilla, mutta aika moni vastasi, että eivät tiedä kovin paljoa mitään. Tämän pohjalta vähän kauhistuin sillä sehän tarkoittaisi, että tässä on valtava aukko, jota pitäisi sitten täyttää. Sain kyllä kysymyksiä, mutta niistä ehkä suurin osa soveltuu paljolti metsissä tai metsiin liittyvissä töissä työskenteleville. Siksi päätin, että lisään podcastin seuraavaan sarjaan metsätyöntekijät – heitä on todella laajasti.

Ihmisen ääni -podcastin mahdollistajat

Näiden mietteiden pohjalta tein apurahahakemuksen, johon selvitin koko hanketta sisältäen podcastin ja sosiaalisen median julkaisut sekä rahallisen arvion hankkeen kustannuksista. Ilokseni sain huomata, että sain Metsämiesten Säätiöltä apurahan, mutta en kuitenkaan sitä täyttää määrää, joten olen hakenut myös muita yhteistyökumppaneita podcastille.

Jos olet kiinnostunut olemaan mukana yhteistyökumppanina yrityksesi kautta metsäaiheisessa Ihmisen ääni-podcastissa, otathan minuun yhteyttä pikimmiten!

Oletko kiinnostunut olemaan haastateltavana Ihmisen ääni -podcastissa? Ota siinäkin tapauksessa yhteyttä!

Hanketta on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi 

Ihmisen ääni -podcastia voit seurata täältä virva.net-sivulta blogitekstein ja sosiaalisen median Ihmisen ääni -sivun Facebook– ja Instagram-julkaisuiden kautta sekä minun oman Facebook– ja Instagram-sivuni kautta.

Kuunnella voit Spotifyssa https://open.spotify.com/show/0RctuSiCg7bmyBhuRWZfR6   

Kuunnella voit Apple Podcasteissa https://podcasts.apple.com/us/podcast/ihmisen-ääni/id1641762377  

Tilaa artikkelit sähköpostiisi!

pakolliset *

Tilaa artikkelit sähköpostiisi!

Sosiaalinen media

Viimeisimmät

Viimeisimmät lukemani kirjat

Muita blogipostauksia