Ennakkoasenne: mikä huuhaa kirja tämä on? Silti utelias. Haluanko tietää, mitä oikeasti kirja sisältää? Endometrioosi on sairaus, joka ei parane nykytiedon mukaan. Huhun mukaan Nanna on parantunut siitä!
Luin Nanna Mikkosen kirjan Vapaudu – polku hyvään elämään-kirjan. Kirja kertoo Nannan omasta elämästä ja taistelusta sairauksien kanssa mm. endometrioosi on yksi näistä sairauksista. Kirjailija on pitkään tehnyt töitä musiikki-, mainos- ja muotimaailmassa. Oman voiman, oman itsetuntemuksen ja sairauksien kanssa kamppaillessa, on Nannan elämä ollut usein hakemista, etsimistä ja tutkimista – itsensä tuntemista ja löytämistä.
Itselleni jäi parhaiten mieleen kirjasta se, että saa ja voi antaa itselle anteeksi tekemänsä tai tekemättömänsä, ei jää roikkumaan vanhaan vaan katsoo mieluummin eteenpäin ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Parhaiten neuvoa voi toteuttaa Nannan ohjein käyttämällä voimalauseita kuten alla.
Annan anteeksi sinulle, oma nimesi, ettet ole sellainen kuin toivoisin sinun olevan.
Tarkoitus on toistaa yllä olevaa ensimmäistä voimalausetta päivittäin 20 kertaa noin kuukauden ajan – voit toistaa sanomista peilin edessä, kotona hiljaa istuen, luonnossa tai missä itselle tuntuu parhaalta. Jopa kiireisenä lausetta voi toistella polkupyörää polkiessa tai bussissa istuessa.
Tämän jälkeen siirrytään toiseen lauseeseen (alla) ja sitä toistetaan myös 20 kertaa noin kuukauden ajan.
Hyväksyn sinut, oma nimesi, juuri sellaisena kuin olet.
Kolmas lause (alla) otetaan samalla tavalla käyttöön kolmannen kuukauden aikana. Oman itsensä rakastaminen on erityisen tärkeää, jotta voi ja pystyy rakastamaan ympäristöään. Suomalaiselle ihmiselle rakkauden tunnustaminen voi olla vaikeaa toiselle saati sitten itselle. Olenko minä tarpeeksi hyvä siihen, että joku voi rakastaa minua? Voinko rakastaa itseäni?
Rakastan sinua, oma nimesi, juuri sellaisena kuin olet.
Kaikissa harjoituksissa on erityisen tärkeää muista syvä hengitys. Tee aluksi hengitys oman hengityksen mukana, mutta vähitellen huomaat ja keskityt siihen, että hengitys menee ihan vatsaan asti siten, että myös vatsa nousee ja laskee kun hengität.
Nanna kamppaili pitkään epämääräisten kipujen kanssa. Ajallisesti on kirjan perusteella vaikeaa hahmottaa, mikä missäkin vaiheessa tapahtui sillä kirja ei mielestäni kulje kronologisesti. Välillä hypätään eteenpäin ajassa, mutta sitten jossakin vaiheessa palataan jo taaksepäin. 25-vuotiaana Nanna sai diagnoosiksi suolistosyövän. Tästä lähti hänen tie itämaiseen lääketieteeseen ja meditaatioon. Henkinen paha olo oli ollut läsnä jo tätä ennen vuosia. Elämä oli muutoin raiteilla: ruoka oli terveellistä ja liikunta oli osa elämää, kuitenkin kielteinen elämänasenne oli tuhota elämän.
Endometrioosia Nannalta on leikattu kuusi kertaa. Määrä on todella hurja, sillä nykyään endometrioosia pyritään hoitamaan hormonilääkityksellä ja leikkauksiin mennään eri hormonilääkityskokeilujen jälkeen. Toki joitakin tapauksia voi olla erilaisia. Nykytiedon mukaan endometrioosia ei saada kokonaan pois, mutta sen kasvua pyritään hillitsemään hormonilääkityksellä. Endometrioosi on yksi lapsettomuuden syy – monella selittämätön lapsettomuus ”diagnoosi”, kun myöhemmin selviääkin sairastavansa endometrioosia. Myös kirjailijalla itsellään on lapsettomuustausta, vaikkakin Nanna on raskaana ollut kerran hedelmöityshoitojen avulla, mutta valitettavasti raskaus on päätynyt tuolloin keskenmenoon puolivälissä raskautta.
Aiemman oletuksen mukaan, mitä kirjasta olin huhuja kuullut, oli että Nanna olisi parantunut endometrioosista. Hän ei sitä niin sano, vaan kertoo löytäneensä avun kipuihin ja sitä kautta selviytyvänsä. Erityisen tärkeässä osassa on ollut länsi- ja itämaisen lääketieteen yhdistäminen sekä ruokavalio, josta hän on jättänyt pois sokerin, vehnän sekä alkoholin. Koska kipu lamauttaa ja vie voimia, kivun lievittäminen on erityisen tärkeää, jotta jäisi energiaa muullekin kuin kivun jaksamiselle!
Oma hyvinvointi vaatii sen, että jaksat kuunnella itseäsi. Uskot ja toivot. Teet sitä, mikä tuntuu itsestä parhaalta. Jos jostakin tulee kipua tai pahaa oloa, on parempi jättää se tekemättä. Jos jostakin saat lisävoimaa, se kannattaa tehdä ja jatkaa sen tekemistä! Meidän jokaisen tarina on erilainen. Mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Kuuntele. Kosketa. Näe itsesi.
Nanna on hakenut erilaisia oppeja Thaimaasta, Japanista, Intiasta, Yhdysvalloista, eri puolilta maailmaa. Kaikilla meillä ei siihen ole mahdollisuutta, mutta lukemalla, katsomalla ja tutkimalla asioita, voi päästä pitkälle. Ei kannata jäädä vellomaan pahaan oloon vaan jatkaa eteenpäin ja yrittää katsoa hieman positiivisemmin joka päivä eteenpäin! Muista hengittämisen tärkeys, vähitellen tässä kaiken kiireyden keskellä hengittämisen syveneminen on tärkeää. Sen harjoitteleminen ei ole ajasta tai paikasta kiinni, sitä voi tehdä missä vain! Hengittämisen lisäksi pysähtyminen, ajatuksen kasaaminen, pieni tauko maailmasta, on hyväksi.
”epäonnistumisen pelko”
”sairastumisen pelko”
”kuoleman pelko”
”rakkaudettomuuden pelko”
Millaisia pelkoja sinulla on? Nanna kirjoitti omansa lapulle ja alkoi poistaa niitä yksitellen. Pelko estää elämästä. Pelko tuo varovaisuuden elämään. Taistele pelkoja vastaan. Nanna käytti pelkojen poistamiseen vipassana-meditaatiota. Sen avulla hän sai kontaktin kehoonsa ja mieleen rauhan.
Vahvuus syntyy heikkouden myöntämisestä, ei kovuudesta.
Mikään muutos ei ole helppoa aluksi. Tee lista muutostarpeista. Muuta yksi asia kerralla, älä yritä edes saada kaikkea muutettua. Sitoudu tekemiseen. Yritä ja jaksa. Jos kaadu, nouse ylös ja jatka jälleen. Kaiken uuden aloittaminen on vaikeaa, siihen tarvitaan aikaa, eikä ihme tapahdu hetkessä. Elä tätä päivää, älä tulevaa. Muista itsesi!
Itsensä lähellä oleminen voi joskus olla vaikeaa. Ole armollinen itsellesi. Rakasta itseäsi. Tunne itsesi. Kuuntele itseäsi. Anna anteeksi itsellesi uudestaan ja uudestaan.